Kiszone ogórki i kapusta mają dużo mniej kalorii niż świeże (łyżka kiszonej kapusty to tylko 12 kcal, a nieduży ogórek to tylko 6 kcal), ale mają dużo soli, więc nie powinny jej stosować osoby cierpiące na nadciśnienie lub mające problemy z układem krążenia. Poza tym kiszonki zawierają duże ilości błonnika i witaminy C oraz bakterii, które przyspieszają trawienie.
Główną zasadą tej jednodniowej diety jest zjedzenie około jednego kilograma kiszonych warzyw (najlepiej po pół kilograma kiszonych ogórków i kiszonej kapusty).
Kapustę, jeśli bardzo kwaśna można wcześniej wypłukać i dobrze odcisnąć z wody.
Z warzyw tych można sobie przyrządzić surówki. Kapustę pokroić drobniej, dodać łyżkę oliwy i dokładnie wymieszać, a ogórki pokroić w plasterki, także dodać łyżkę oliwy, ewentualnie doprawić pieprzem.