Zgubienie jednego kilograma w ciągu zaledwie dwudziestu czterech godzin to przed wielką galą nie do pogardzenia! Pomoże w tym następna jednodniowa dieta, tym razem polegająca na zjadaniu przez cały dzień diety zielonych warzyw ( około jednego kilograma) podzielonych na pięć ? sześć niewielkich posiłków. Zielone warzywa zawierają bezcenny kwas foliowy, który odpowiedzialny jest między innymi za pobudzanie wydzielania substancji trawiennych, są również bogatym źródłem witaminy C wspomagającej spalanie tkanki tłuszczowej i błonnika, który działa w organizmie jak miotełka i wymiata z przewodu pokarmowego niepotrzebnie tam zalegające niestrawione resztki pokarmowe przyspieszając perystaltykę jelit.
Na tę dietę najlepiej użyć następujące warzywa: brokuły, szpinak, koper, różne kapusty, jarmuż, natka pietruszki, seler naciowy, cykorię, (która posiada substancje goryczkowe wspomagające pracę wątroby i przyspieszające trawienie). Z warzyw można zrobić sałatkę, doprawić ją jedną albo dwoma łyżkami oliwy i świeżymi ziołami.