W ciągu tego jednego szczególnego dnia można jeść tylko zupę warzywną, pić wodę mineralną oraz herbatki ziołowe, czerwoną i zieloną herbatę oczywiście bez dodatku cukru. Na każdy posiłek w ciągu dnia ma składać się tylko talerz zupy warzywnej, a posiłków powinno być pięć.
Zupa może być skomponowana z dowolnych ulubionych warzyw według własnego uznania. Do zupy wolno dodać jedną albo dwie łyżki oliwy z oliwek lub ewentualnie oleju; dla zagęszczenia jedną lub dwie łyżki otrąb lub płatków owsianych i ulubione zioła lub przyprawy, ale zupy nie wolno solić!
Taką zupę można na przykład przyrządzić (proporcje na pięć porcji) z jednej marchewki, jednej pietruszki, jednego niezbyt dużego selera, jednego ziemniaka, garści fasolki szparagowej, 10 dag świeżej kapusty, pół papryki, pół pomidora, liścia laurowego i ziela angielskiego, łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i pęczka świeżego koperku.