Jak odzież gastronomiczna wpływa na komfort pracy?
Praca w gastronomii zdecydowanie nie należy do najlżejszych. Stresująca atmosfera, presja czasu, zadania wymagające intensywnego wysiłku fizycznego, to tylko niektóre z jej aspektów. Tym, na co jednak najczęściej skarżą się kucharze jest wysoka temperatura w miejscu zatrudnienia. Dziesiątki rozgrzanych urządzeń generują ciepło, które bywa niezwykle uciążliwe dla pracowników. Dlatego też bardzo istotną kwestią jest dobór odpowiednich uniformów. Odzież gastronomiczna musi charakteryzować się najwyższą jakością wykonania. W przypadku kitli, czy bluz kucharskich nie należy oszczędzać na tkaninach, które powinny być przewiewne, plamoodporne, nie łatwopalne, a jednocześnie dobrze się prezentować. Każdy, kto kiedykolwiek w swojej zawodowej karierze przez cały dzień panierował kotlety schabowe, przygotowywał drinki z kruszonym lodem, czy podawał apetycznie wyglądające potrawy do stolików gości, przyzna, że profesjonalna odzież gastronomiczna znacznie poprawia komfort pracy. Mając na uwadze zarówno względy higieniczne, jak i estetyczne, zdecydowanie warto inwestować nie tylko w wyposażenie, czy produkty w swojej restauracji, ale także w uniformy dla załogi. Wszakże dobre pierwsze wrażenie na gościach można zrobić tylko raz, a profesjonalny wygląd obsługi znacznie to zadanie ułatwia.