O co musi zadbać producent odzieży gastronomicznej?
Pracownicy gastronomii to zarówno utalentowani kompozytorzy smaków, jak i profesjonalni sprzedawcy, czy marketingowcy, schowani pod kitlami, albo zapaskami z haftowanym logo pracodawcy. Zależnie od zajmowanego stanowiska ich stroje różnią się między sobą fasonem i ergonomią. Producent odzieży gastronomicznej projektując poszczególne elementy uniformów restauracyjnych musi zadbać o to, by jego produkt zadowolił wymagających klientów. Kelner, jako wizytówka lokalu powinien prezentować się przede wszystkim elegancko, ale warto zadbać też o jego swobodę ruchów w stroju pracowniczym i miejsce na przechowywanie atrybutów, takich jak notes, czy długopis. Barmanowi natomiast z pewnością bardziej będzie zależało na tym, by jego uniform był plamoodporny, natomiast kucharz doceni przewiewność tkaniny. Profesjonalny producent odzieży gastronomicznej zadba także o to, by swojej ofercie posiadać obuwie przystosowane specjalnie do wielogodzinnej pracy w pozycji stojącej. Choć knajpy, bary, czy jadłodajnie zazwyczaj nie mieszczą się na dużych metrażach, ich pracownicy pokonują wielokilometrowe dystanse podczas każdej zmiany. Praca każdej restauracji jest złożonym, wieloetapowym procesem, dlatego też odzież jej dedykowana musi spełniać szereg wymagań, od estetyki po ergonomię i normy higieniczne.